Fountainheads –  Inspirerende gastspreker inhuren

Inspirerende gastsprekers die jouw zaal of online omgeving graag 'in de fik zetten'
Trendverkenners - Innovatieversnellers - Inspirerende sprekers

Backcasting in één dag

Posted on 25 jan 2023 Reacties uitgeschakeld voor Backcasting in één dag

Backcasting in één dag: Ontgrendel het potentieel van je organisatie

VAN FORECASTEN NAAR BACKCASTEN
Backcasting is een proces waarbij we ons afvragen hoe onze wereld eruit zou zien in 2030 als we onze doelen hebben bereikt. In plaats van te kijken naar het verleden om te voorspellen wat er in de toekomst zal gebeuren, gaan we ervan uit dat 2030 het heden is en werken we terug vanuit die toekomst naar het heden. Dit is het tegenovergestelde van forecasten, wat bijna elk bedrijf doet. Meestal in het najaar schatten we de doelstellingen voor het volgende jaar in door naar de cijfers van de afgelopen jaren te kijken en wat aanpassingen te doen in excel. En dan komen we erachter dat we het toch niet redden of gered hebben.

Bij Fountainheads geloven we echter dat deze benadering van forecasten niet meer werkt. Er is iets anders nodig om de juiste stappen te zetten richting de toekomst en daar zetten we ons Fountainheads Backcasting concept voor in. Door backcasting verbinden we ons met de toekomst.

Hiervoor hebben we “BackCasten in één dag” en onze “MasterClass-serie” ontwikkeld.

Graag presenteren we deze klantcase om de kracht van BackCasten te laten zien.


We hebben geweldige BackCasting sessie gehad bij Nederlands Bakkerij Centrum! In deze vlog spreek ik met de directeur Mirjam Kortekaas over deze dag en wat zij en de organisatie heeft geleerd van de reis naar 2032 en terug.

Wat hebben we gedaan?
We hebben de directie (tijdelijk) ontslag verleend en 50 nieuwe directieleden geïnstalleerdSamen hebben we gekeken naar de toekomst van de organisatie in 2032. Door het Backcasting proces proberen we te ontdekken hoe de wereld eruit zal zien in 2032, en om daar te komen moeten we ook weten hoe 2025 en 2027 eruit zag, want dat is dan geschiedenis. We daagden de organisatie uit de eigen science-fiction-schrijver van de eigen Science Fiction film te worden

Start met de Wake-Up Call
We zijn gestart met onze Fountainheads Gastsprekers & Trendverkenners Wake-Up Call sessie waarbij we gekeken
hebben naar de trends en innovaties die momenteel gaande zijn. Dit was een mooie manier om de ogen te openen voor nieuwe ideeën en perspectieven die de medewerkers die middag konden gebruiken.

Na deze sessie heeft Wim van Rooijen een omdenkoefeningen gedaan met de deelnemers om buiten de gebaande paden te leren denken.

In groepen BackCasten:
We deelden de 50 medewerkers op in twee groepen. Een groep voor de organisatie NBC en de andere voor FoodBase. Vervolgens verkleinden we groepen weer in vier groepen van zo’n zes deelnemers. Deze kleinere groepen zijn aan de slag gegaan met het maken van een eigen Backcasting plan. Na een uur presenteerden de kleinere groepen hun plannen aan elkaar om vervolgens de plannen te combineren tot één Backcasting plan voor de organisatie die de groep vertegenwoordigde.

Plannen presenteren
Nadat de plannen samengevoegd waren was het tijd om dit samengevoegde plan te presenteren aan de andere groep en aan de directie.

Het was een geweldige manier om de medewerkers actief betrokken te krijgen bij de toekomst van de organisatie en hun onbenutte potentieel te activeren. We hopen dat deze video anderen zal inspireren om ook de stap te zetten naar een BackCasting sessie voor hun organisatie! Want zoals Mirjam zegt in deze vlog, je hebt ineens 55 directeuren in je bedrijf. Wie wil dat nou niet!

h4 style=”text-align: left;”>We helpen je graag verder met onze inspiratieOnze gastsprekers helpen je graag jouw event of bijeenkomst, online, offline of hybride, op een prikkelende manier in te vullen. Jouw ideeën gekoppeld aan onze ervaring en creativiteit staan garant voor een bijzondere ervaring bij jouw bezoekers en deelnemers. De ervaring leert dat onze Wake-Up veel stof tot nadenken geeft en nieuwe inzichten voor de toekomst oplevert.

Vragen? Live Chat

0000